*Статията стига до вас благодарение на клиника IG Dental


Заместването на липсващ зъб или зъби може да бъде постигнато като се прибегне до присаждане на зъбен имплант или поставяне на щифт във венеца и изграждане на коронка върху него.

 

За да се предприеме едната или друга стоматологична процедура и да се отговори на въпроса Кое е по-добре - щифтове или импланти? е необходимо да се изясни каква е разликата между тези структури.

 

И щифтовете, и имплантите са ортопедични структури, но се използват с различна цел.

 

Когато се избира интервенция за поставяне на щифт, целта е да се осъществи възстановяване на зъба, като се използва естествения му корен. Лечението с тази ортопедична структура става като щифтът се прикрепва в зъбния канал и служи за опора на короната на увредения зъб. Естественият корен се запазва, а короната се доизгражда с материал или с изкуствен зъб. Материалите, от които се изработват щифтове са фибростъкло, стомана или титаний.

 

Зъбните импланти се изработват на принципа на изграждането на изкуствен корен и надграждането на изкуствен зъб върху него. Оралните импланти са достатъчно стабилни и удобни за пациента, тъй като се присаждат в самата кост. За разлика от щифтовете, тук става въпрос за протезиране, тоест естествения корен е заменен от изкуствен титаниев или циркониев корен, върху който се поставя имплант /зъбна протеза/.
Благодарение на това лечение може да бъде възстановена част от увредена челюстна кост. Присаждането на зъби се предписва при различни видове заболявания и увреждания на зъбите. В случаите, когато е необходимо възстановяване на увредена зъбна кост, се присаждат заместващи костта материали, които подпомагат организма сам да започне да възстановява челюстната кост.
Разбира се, това не винаги е възможно и зависи от здравословното състояние на пациента.

 

 

Етапи на присаждане на зъб:

 

  1. Първият етап е подготвителен. Чрез компютърна томография на челюстта се установяват евентуални аномалии и това дали има вероятност за възникване на усложнения. За да се извърши успешна операция е необходимо пациентът да спазва стриктна орална хигиена. Подготовката за присаждане на зъб изисква и да се направи много добро почистване на зъбната плака, зъбен камък, а така също и отстраняване на болните зъби.
  2. Втори етап: стоматологична операция. Прави се разрез във венеца, за да се осигури пространство, в което да се присади изкуствения корен. Върху корена се поставя импланта /инсталиране на имплант/ и венците се зашиват. След този етап се изчаква венците да заздравеят напълно, като това се следи от денталния лекар.
  3. Третият, последен етап, е свързан със самото протезиране. Инсталиранетона протеза се прави като въз основа на отливка на зъба се изгражда и фиксира изкуствен такъв. Видовете протези са няколко, в зависимост от начина на прикрепване: подвижни, неотстраними, комбинирани, условно подвижни.

 

Поставянето на импланти става за около 6 месеца за имплантация на зъби на горната челюст и около 2-3 месеца за долната челюст.

 

Върху щифта се поставя зъбната корона или изкуствения зъб, който напълно наподобява естествения. Това може да стане едноетапно или двуетапно.

 

При едноетапното имплантиране са необходими седмица – две и около 3-4 посещения на зъболекаря, за да се завърши процедурата. Към този тип имплантация може да се премине след като се проведе изследване след изваждането на зъб. В случай, че тъканта около извадения зъб е здрава, липсва възпаление и ваденето на зъба е преминало без травми, може да се прибегне към едноетапно имплантиране. Оперативната намеса тук е по-малка, но съществува риск от възпаления и усложнения, тъй като венците не се зашиват и импланта не се изолира.

 

Ако е необходимо възстановяване на няколко зъба, имплантите се прикрепват за предварително поставени зъбни мостове, които се захващат за естествените зъби.
При провеждане на процедура по протезиране с импланти и щифтове, пациентите носят т. нар. временни протези – „пеперуди”. Чрез тях се постига така необходимия естетичен външен вид и пациентите могат да дъвчат храната си.

 

Дълготрайността на зъбните импланти е поне 10 години. При липса на аномалии в организма и при правилно монтиране, имплантите могат да издържат и над 20 години.

 

При поставяне на импланти, пациентите разполагат с няколко вида гаранции за тяхното качество и дълготрайност.

 

Все пак е възможно да се появят симптоми на отхвърляне на импланта. Това се случва при неправилно поставяне на импланта, неправилна поддръжка и орална хигиена, травми в областта на устната кухина, срив в имунната система на пациента и др. Симптомите за това са подуване и възпаление на венците, кървене, наличие на гной, раздвижване на коронката.

 

За да избегнете нежелани ефекти, доверявайте се само на опитни стоматолози! В клиника IG Dental поставяме висококачествени импланти, като разработихме специално за нашите пациенти схема за разсрочено плащане! Потърсете ни за безплатна консултация в гр.София.